Niet zomaar een berg

De 7e editie alweer van Klimmen tegen MS en weer gewoon op tweede pinksterdag. Toen we op vrijdagochtend onderweg waren naar Entrechaux voelde het alsof we nooit waren weggeweest. Een jaar voelde niet meer dan vier maanden. Een jaar kan snel gaan.

De Kale Berg lag er onverstoord bij, soms in de wolken, soms omringd door dreigende bewolking. Het is maar een berg, een berg als zovelen, een berg met historie, dat wel.

In Entrechaux was er het weerzien met vrienden. Vrienden die een gezamenlijk doel hebben, vrienden die begrijpen dat de Ventoux niet zomaar een berg is. Er is maar heel kort tijd om te genieten. Het draaiboek gaat in werking. Een draaiboek dat in al die jaren zodanig is verfijnd dat het bijna op een militaire operatie lijkt. Gelukkig zijn er dit jaar, in tegenstelling tot vorig jaar, weinig verrassingen. De vergunningen zijn binnen, in Nederland is al heel veel voorbereid en ook in Frankrijk is alles goed geregeld. De grootste problemen zijn dat we maar één BBQ hebben en dat iemand van Veva haar knie heeft gebesseerd, als dat alles is…

Zelfs het weer lijkt mee te werken. Waar vier dagen voor Klimmen tegen MS het rapportcijfer voor de dag nog een 1 is worden de weersvooruitzichten met de dag beter.

We zijn er klaar voor maar er moet nog veel werk worden verzet. Ik denk dat voor een buitenstaander niet goed in te schatten hoeveel werk het is. Maar ga er maar aan staan, de marketing van het evenement, de inschrijvingen, de vragen, de nieuwsbrieven, informatiebijeenkomsten, social media, ondersteuning deelnemers, aanvragen van vergunningen, huur accommodaties, huur materiaal, huur auto’s, huur Entrechaux, fotografen, vrijwilligers, voeding, drank, medici, regelen logistiek en vervoer Nederland – Frankrijk. En dan hebben we nog geen stap in Frankrijk gezet. Het is een monsteroperatie waar meerdere mensen iedere dag van het jaar mee bezig zijn.

In Frankrijk komt alles samen en moet het voorbereidende werk en het draaiboek ervoor zorgen dat op 5 juni alles samenvalt. 600 deelnemers die veilig en verzorgd de berg op- en af gaan, sommige zelfs meerdere malen. 70 kilometer, openbare weg. Feitelijk komt het er het erop neer dat je een berg moet temmen, een onmogelijk opgave als de berg in kwestie niet wil meewerken.

Maar het is gelukt, de Kale Berg heeft zich laten temmen. Klimmen tegen MS 2017 is zonder noemenswaardige incidenten verlopen en was net als alle voorgaande edities onvergetelijk.

Maar hoe breng je dit over op mensen die er niet bij zijn geweest? Want dat is wat Klimmen tegen MS is. Om het echt te begrijpen moet je er bij geweest zijn. Dan weet je dat de Ventoux niet zomaar een berg is. Voor ons is de Ventoux een bron van inspiratie. Een monster dat we willen temmen. Soms om het monster in onszelf te bewijzen dat wij nog steeds de baas zijn.

En dat is wat ik gisteren heb gezien. Deelnemers en supporters die het ‘lot’ niet accepteren. Mensen die boven zichzelf uitstijgen en aan de buitenwereld maar vooral ook zichzelf laten zien wie ze zijn en wat ze kunnen.

Niets kan de emoties op de top echt goed beschrijven. Wat voel je wanneer je jezelf een doel hebt gesteld, daarvoor getraind hebt, alles hebt gegeven zowel fysiek als mentaal?

Wanneer er momenten zijn geweest dat je wilde opgeven maar dat je koste wat kost de top zou bereiken? En dan is de finish daar.

Bam, ik leef, ik besta, mijn overwinning!

En dan maakt het niets uit of je voor eerste, tweede, derde of vierde keer de top bereikt. Het gevoel is hetzelfde en dat verbind ons vandaag en voor de rest van ons leven, dat gevoel.

Het is eigenlijk een onmogelijke opgave om een goede selectie van hoogtepunten te maken zonder anderen tekort te doen.

De finish van Monique Slotboom en Sandy, twee powervrouwen waar opgeven een woord is dat ze niet kennen. De finish van team Vlinder, een estafetteteam van het Nationaal MS Fonds. Na een onderbreking van een jaar zijn ze terug van weggeweest. De finish van Thomas op zijn inmiddels bekende handfiets. Dit keer heel bijzonder omdat Thomas en ik de eer hadden om Arnold van Emmerik symbolisch boven te brengen. Arnold, deelnemer in 2016, is afgelopen september aan de gevolgen van MS overleden en gisteren stond ook in het teken van de herdenking aan Arnold. En zo zijn er gisteren nog meer mensen herdacht, moeders, vaders, broers, zussen en vrienden.

En natuurlijk de finish van ons eigen estafetteteam, team Samen Sterker. Wat de Ventoux kan betekenen in iemands leven werd ook bewezen door Anouk Woordes. Vorig jaar nog een van de teamleden van team Samen Sterker, die op een bepaald moment schreef.

‘Voor mij is er een leven voor en na Klimmen tegen MS’

Gisteren stond zij trots met haar eigen team (Oldenzaal tegen MS) op de Ventoux.

Gisteren keek ik ook in de ogen van Niels.

Niels was die ochtend gestart in Sault, een wielerfanaat begreep ik van zijn vrouw die op verzorgingspost S2 zag. Door de MS was hij niet meer in staat tot dezelfde prestaties als vroeger maar Sault was het doel. Op de top zag ik zijn vrouw weer. Niels kwam eraan. En daar kwam was hij, volledig verkrampt stapte hij van zijn fiets in de liefdevolle armen van zijn vrouw, dochter en zoon. Ik keek in de betraande ogen van een man die drie jaar jonger is dan ikzelf. Gevangen in zijn eigen lichaam. Niels belichaamde voor mij ‘wel willen maar niet altijd meer kunnen’.

Het leven is niet eerlijk, MS is niet eerlijk. Wij moeten met elkaar door in onze strijd tegen MS, samen voor een MS-vrije wereld.

En daarom vraag ik jullie ook om ondanks al jullie inspanningen mee te doen aan ArenA MoveS om ambassadeurs te zijn van ArenA MoveS. Het volgende evenement van MoveS in de Amsterdam ArenA op zondag 25 juni. Er zijn diverse activiteiten waaronder traplopen, spinning, bootcamp en boksen. Maar iedereen kan net als bij Klimmen tegen MS kiezen voor haar eigen uitdaging. En dit alles onder de begeleidende beats van Top DJ’s en artiesten. We hebben veel tijd en geld geïnvesteerd in ArenA MoveS en vorig jaar was een waanzinnig succes maar we kunnen het niet zonder jullie hulp. Doe zelf mee en inspireer je omgeving om ook mee te doen.

Alleen door met elkaar in beweging te komen kunnen we ons einddoel bereiken, een MS-vrije wereld.

De opbrengsten van Klimmen tegen MS gaan dit jaar onder andere aan de afronding van het Expertisecentrum Cognitie. Daarnaast komt er dit jaar voor het eerst een MoveS ‘Out of the Box Grant’ waarover later meer. De huidige tussenstand van alle donaties is al ruim boven de €500.000 en de teller loopt nog door.

We gaan afsluiten en dat kan ik alleen maar doen door alle credits te geven aan iedereen die heeft meegewerkt aan het succes van Klimmen tegen MS. We kunnen overigens nog steeds alle hulp gebruiken, dus als je een bijdrage wilt leveren aan MoveS laat het ons weten, we kunnen alle hulp goed gebruiken.

Wat rest is een diepe buiging naar alle deelnemers, supporters, vrijwilligers, onze sponsoren en organisatoren.

De Mont Ventoux, niet zomaar een berg.

#klimmentegenms #arenamoves #moves #samenvooreenmsvrijewereld