De meest klassieke klim is de klim vanuit Bedoin. In het dorp Bedoin is nog steeds het café te vinden waarbij in vroege edities van de Tour de France de renners naar binnen gingen om history homework zichzelf te bevoorraden voor de klim.

WRoosenboomKlimmentegenMS_02513

Het is ook een klim, waarbij je op enig moment door de bomen de top niet meer kunt zien. Na een kleine aanloop, maakt de weg een haarspeldbocht naar links, waarna het echte werk begint.

Niet voor niets wordt deze beklimming als de zwaarste van de drie gezien. Immers hier wordt de klim bijna 10% en dit duurt circa 10 kilometer, zonder dat het einddoel in zicht is.

Na dit stuk komt verlossing bij Chalet Reynard. Indien nodig bidon bijvullen en op naar de kale top van de berg. Hoewel het minder steil wordt, is dit stuk van 4,5 kilometer niet altijd makkelijk. Door de afwezigheid van bomen kan de wind je hier behoorlijk mee- en tegen zitten.

Vergeet niet -zoals Merxck in 1970- je pet af te nemen bij het passeren van het monument voor Tom Simpson. Het einde is in zicht.

Het laatste stuk passeer je het observatorium, om vervolgens met een scherpe bocht een zeer steile laatste honderd meter naar dit gebouw af te moeten leggen. Geniet van het uitzicht, vergelijk tijden met collega’s en laat je bewonderen door mensen die slimmer zijn dan jij en ik. Zij hebben de auto of motor gebruikt om boven te komen. Trek ook snel warmere kleding aan voor een adembenemende afdaling.

De gemiddelde klimtijd is 2 uur en 25 minuten. Snelste tijd ooit: Iban Mayo 55″51′.

Mont Ventoux profile, ericbaes.jbridge.be

Durf jij de uitdaging aan?