Sportmedisch advies

Informatie Inspanningstest bij SMA Midden Nederland

PrintDe anaerobe drempeltest met continue ECG (hartfilmpje) en bloeddrukmeting is zowel preventief als prestatief van grote waarde. Middels deze test, die bij SMA Midden Nederland altijd volledig door een sportarts wordt uitgevoerd, kunnen aangeboren- of verworven hartafwijkingen worden opgespoord. Ook maken wij standaard een rust-ecg. De test geeft daarnaast waardevolle informatie over de mate van getraindheid, anaerobe drempel en trainingszones.

De anaërobe drempel (AD) wordt gedefinieerd als die intensiteit van inspanning waarboven melkzuur (lactaat) zich begint op te hopen in de spieren en het bloed. Deze ophoping ontstaat door het feit dat de afvoer van het melkzuur de aanmaak niet meer kan volgen. Deze anaërobe drempel vormt dus de overgang van de aërobe (met zuurstof) naar de anaërobe lactische (zonder zuurstof en met lactaatvorming) energielevering. Hoe later een atleet deze drempel bereikt, hoe beter zijn uithoudingsvermogen

Bij de anaerobe drempel (AD) test wordt bij SMA Midden Nederland een protocol aangehouden met stappen van 3 minuten, dit om steeds een steady state te bewerkstelligen. Het zogenaamde KNWU protocol. Bij het passeren van de AD wordt de stapgrootte verkort tot 1 minuut om ook het maximale vermogen (VO2Max) te bepalen. Aan de hand van de resultaten wordt de AD bepaald en hierop worden de trainingszones aangepast. Deze worden dan weergegeven in zowel hartslag als vermogen.

medischSMA Midden Nederland is aangesloten bij de FSMI en SCAS gecertificeerd. Voor vergoeding van de inspanningstest door uw zorgverzekeraar kijk op www.sportzorg.nl of in uw polis.

Uiteraard is deze goedkeuring ook geldig voor alle andere cyclo’s in Frankrijk.

Neem voor het maken van een afspraak bij ons in Amersfoort contact op met:

SMA Midden Nederland
033-3030085
info@sportarts.org
www.smamiddennederland.nl

Maakt u liever een afspraak bij een SMA dichter in de buurt, kijk dan op Sportzorg voor adressen bij u in de buurt.