Hoe het in 2011 allemaal begon.

Een aantal vrienden met dezelfde passie evalueren een voorbije fietsvakantie waarbij de Alpe d’Huez de Telegraph en de Gallibier zijn beklommen. Een vanzelfsprekende vraag komt op…wat gaan we volgend jaar doen? De keuze lijkt snel gemaakt; Mont Ventoux, de reus van de Provence, de kale berg.

Klimmen-tegen-MS-2011Een onschuldige opmerking volgt “je kan hem van drie kanten beklimmen” gevolgd door “er is zelf een officieel register van mensen die hem van drie kanten in een dag omhoog fietsen”. Wederom een vraag die iedereen in de kamer begrijpt “zullen we het doen?”, de zwaarste van de vrienden reageert direct; “ja, maar dan wel voor een goed doel”.En over dat goede doel hoeven ze niet lang na te denken. Multiple Sclerose (MS) beheerst het leven van drie van de fietsvrienden. De één al sinds zijn jeugd, zijn moeder heeft MS sinds dat hij zich kan herinneren, heel langzaam ziet hij deze chronische ziekte zijn moeder meer en meer in de greep krijgen. Bij de ander is het nog niet zo heel lang geleden dat bij zijn vrouw de diagnose MS gesteld. Een vrouw die bewezen heeft dat MS niet het einde van de wereld hoeft te betekenen. Op 11 juni 2010 heeft ze op de fiets de Alpe d’Huez bedwongen, ‘it makes you humble’ zeggen de Engelsen.

Het sportieve doel werd op deze avond (met net iets te veel wijn) gekoppeld aan een goed doel: Klimmen tegen MS is geboren!