Klimmen tegen MS 25 mei 2015

Op 25 mei 2015 vond op een mooie dag de 5e editie plaats van Klimmen tegen MS. De angst voor de toenemende wind bleek ongegrond pas na de officiële sluiting van de finish nam de wind sterk toe. Het weer, gelukkig minder warm dan op juni 2014, stelde iedereen in staat een maximale prestatie te leveren. In totaal stonden ca. 575 deelnemers aan de start, minder dan het recordjaar 2014 (ca. 808 deelnemers) maar desondanks een zeer respectabel aantal gegeven de toenemende ‘concurrentie’ van soortgelijke evenementen. En ook deze editie was er een om nooit meer te vergeten. Het gevoel van saamhorigheid, het met elkaar in beweging zijn in de strijd tegen MS blijft moeilijk uit te leggen aan iedereen die er niet bij was op deze dag. Hoe groot de verschillen in prestaties ook mogen lijken, hoe klein zijn de verschillen in inzet en daarom in de waardering voor elkaar. Elkaar ondersteunend, elkaar afwisselend, maar continue de blik omhoog naar dat ene doel. De top van de Ventoux. Binnen je eigen mogelijkheden een maximale prestatie leveren, in beweging zijn, daar gaat het om. En prestaties werden geleverd, door iedereen.

Twee daarvan willen we toch even uitlichten. Thomas Sanders slaagde er voor de eerste keer in om met zijn electrisch ondersteunde handfiets de top vanaf de voet (Sault) van de Ventoux te bereiken. Uren later bereikten twee deelnemers voor de zesde keer op die dag de top van de Ventoux. Zowel Gert-Jan als Rik waren vroeg in de nacht vertrokken en onder de toegenomen geselende wind van de Ventoux bereikten ze beiden om ca. 23:00 voor de laatste keer de top. Een geweldige prestatie, zeker als je in ogenschouw neemt dat Rik MS heeft en met deze prestatie de onvoorspelbaarheid van MS maar weer eens onderstreept.

De beklimming naar de top symboliseert de dagelijkse strijd die MS patïenten moeten leveren. Iedere dag opnieuw een berg beklimmen, soms gewoon om te kunnen functioneren in het dagelijkse leven. Een onbekende berg die iedere keer weer een stukje hoger wordt. En dat is de reden waarvoor we het met elkaar doen, om ervoor te zorgen dat die berg lager gaat worden in plaats van hoger. Samen voor een MS-vrije wereld.

Klimmen tegen MS op de Mon Ventoux 25-05-2015 foto: Wouter Roosenboom                      Klimmen tegen MS op de Mon Ventoux 25-05-2015 foto: Wouter Roosenboom